themas-ontdek-digibron-mediagebruik-vierkant

Mediaopvoeding

Hoe kun je als ouders of als school jongeren leren hoe ze om moeten gaan met hun smartphone? Hoe beoordeel je social media? En op welke manier geef je zelf het goede voorbeeld? Verdiep u in het onderwerp via waardevolle artikelen over dit thema.

Inhoud

6-large
Leven als vreemdeling

Scholen bezinnen zich op de plek van de mobiel op school. Over het algemeen gaan onze scholen voor basis- en voortgezet onderwijs hiermee gelukkig terughoudend om. Dit vanwege de negatieve effecten die er zijn op het leren.

19 september 2019

ds. G. Hoogerland

De Saambinder

Lees verder

6-large (1)
Smartphone vraagt goed voorbeeldgedrag

Een brief die een reformatorische school naar de ouders stuurt, wordt opgepakt door een landelijke krant. Opeens wordt de brief een nieuwsbericht, dat vervolgens in allerlei media verschijnt. Het betreft een bericht van het Calvijn College. De school wil de mobiele telefoon uitbannen.

5 september 2019

F.A. van Hartingsveld en W.J. de Potter

De Saambinder

Lees verder

6-large (2)
Ouder, zoek verbinding met je kind

Wanneer er in een gezin vertrouwen heerst, zullen jongeren eerder naar hun ouders toe gaan als er iets aan de hand is, reageert Gerdien Lassche-van Grol.

5 juli 2018

Gerdien Lassche-van Grol

Reformatorisch Dagblad

Lees verder

6-large (3)
Mediaopvoeding begint met wandelen met God

Pas wanneer wij jongeren leren om te wandelen met God, in een vreugdevol leven van aanbidding en geloofsgemeenschap, zal mediaopvoeding werkelijk zin hebben, stelt Jan de Wit, MA.

16 april 2018

Jan de Wit

Reformatorisch Dagblad

Lees verder

8-large
Vorm het kinderhart met het oog op verantwoord mediagebruik

Richt als opvoeder niet alleen de aandacht op het kritisch volgen van wat je kind bij mediagebruik door de oogpoort binnenkrijgt, maar wees ook bezig met de manier waarop je zoon of dochter de wereld in kijkt. De Heere vraagt van opvoeders voortdurende vorming van het hart van het kind, betogen Wim Büdgen en Sjaak Jacobse.

23 maart 2018

Wim Büdgen en Sjaak Jacobse

Reformatorisch Dagblad

Lees verder

36-large
‘Mediaopvoeding bestaat niet’

Veel ouders maken zich zorgen over het mediagebruik van hun kinderen. Ze vragen zich bezorgd af of ze tegenwicht kunnen bieden. ‘Dat kunnen ouders zeker’, aldus Peter van Nieuwkoop, docent aan Driestar hogeschool, ‘maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.’ Hij deed onderzoek naar de invloed van media op de identiteitsontwikkeling van jongeren. ‘Jongeren slikken niet alles voor zoete koek.’

1 september 2017

Gesine Zuijdweg

De Reformatorische School (DRS-magazine),

Lees verder

24-large
Mediagebruik van ouderen moet goed voorbeeld zijn voor jongeren

Als we het over mediagebruik hebben, staan al snel jongeren centraal. We denken dat juist zij via internet worden blootgesteld aan allerlei gevaren. En in gedachten zien we een puber voor ons die de hele dag met zijn mobiel op de bank hangt, filmpjes kijkt, spelletjes doet en wat appt. Maar hoe zit het met het mediagebruik van ouderen? Is dat wel zoveel anders?

7 september 2016

Drs. A.W. van Vugt

Terdege

Lees verder

17-large (1)
Schijf van vier voor mediaopvoeding

Meer dan de helft van de opvoeders wil een schijf van vijf voor media-opvoeding, blijkt uit recent onderzoek van mediawijzer.net. Graag een hapklaar overzicht voor dagelijks mediagebruik. Het lectoraat nieuwe media ontwikkelde een schijf van vier. Geen voedingscirkel met aanbevolen dagelijkse mediaconsumpties, maar een Bijbels gefundeerde richtingwijzer voor wijs mediagebruik.

25 mei 2016

Henrieke van Dam

Reformatorisch Dagblad

Lees verder

52-large
Sociale media op de weegschaal.

Het beoordelen van de sociale media is niet eenvoudig. Ze hebben naast kwalijke ook positieve kanten en worden meer en meer vereist voor het functioneren in de huidige samenleving. Daarom is radicale afwijzing volgens dr. Steef de Bruijn onhoudbaar. „Toerusting en gewetensvorming zijn mijns inziens de enige begaanbare weg.

4 mei 2016

Huib de Vries

Terdege

Lees verder

12-large (1)
De proef op de som: afkicken van de smartphone

Dat de smartphone en sociale media veel tijd kunnen opslurpen, is een open deur van jewelste. Misschien wel omdat bijna iedereen dat dagelijks ondervindt. Daarom nam ik de proef op de som en kickte af van de apps van Facebook, Twitter en Instagram. Ook de mobiele telefoon moest eraan geloven. En dat bleek lastig zat.

23 april 2016

Gijsbert Bouw

Reformatorisch Dagblad

Lees verder